Co je typické španělské jídlo? Přesně o tom si budeme povídat v dnešním článku. Do Španělska jezdíme tradičně při naší cestě autem do Portugalska, většinou zde stavíme každý rok jeden až dva týdny.
Co se týče jídla, bývá to pro nás poměrně problematické, protože pro vegetariány není v tradiční kuchyni příliš velký výběr. I proto jsme se stali poměrně experty na španělské jídlo. 😁
Historie španělské kuchyně
Španělská kuchyně patří mezi středomořské kuchyně, což znamená, že je poměrně zdravá, bohatá na ovoce, zeleninu, saláty, mořské plody a kvalitní olivový olej. Byla silně ovlivněna Araby i Židy, kteři žili na Pyrenejském poloostrově, a také objevením Ameriky a příchodem nových ingrediencí z Nového světa.
Arabové přinesli do Španělska rýži, na které dnes stojí nejslavnější španělský pokrm – paella. Jejich vliv je patrný i v používání koření, zejména šafránu a římského kmínu, slazení medem nebo přidávání mandlí a ovoce do tradičních španělských pokrmů.
Po objevení Ameriky se španělská kuchyně obohatila o brambory, které se staly součástí dvou známých pokrmů – patatas bravas a tortilla de patata.
Mimochodem, doporučujeme vyzkoušet skvělé food tours a tapas tours přímo ve Španělsku, které si můžete rezervovat na GetYourGuide.
Co si koupit ve Španělsku: Tradiční španělské produkty
Pokud jste vyrazili do Španělska na dovolenou, určitě byste měli ochutnat nějaké tradiční španělské produkty. Zde jsme pro vás připravili výběr toho nejpopulárnějšího.
Španělský olivový olej a španělské olivy
Olivový olej a olivy jsou neodmyslitelnou součástí španělské kuchyně a kultury, představuje nejen základní ingredienci mnoha tradičních pokrmů, ale olivy a olivový olej jsou symbolem španělské gastronomie a historie.
Španělsko je největším producentem olivového oleje na světě, přičemž většina produkce pochází z jižního regionu Andalusie.
Ve Španělsku můžete samozřejmě koupit různé druhy olivových olejů – lehkých a ovocných olejů ideálních pro saláty až po intenzivnější a pikantnější varianty, které obohacují chuť pečených jídel.
Olivy samotné, ať už zelené nebo černé, jsou také hluboce zakořeněné ve španělské gastronomii. Podávají se jako tapas, přidávají se do salátů, omáček a jsou nezbytnou součástí mnoha regionálních specialit, o kterých budeme mluvit později.
Tato skromná plodina, pěstovaná na slunných svazích Španělska, je skutečným pokladem, který odráží bohatství a rozmanitost španělské kulinářské tradice. Pokud si tedy chcete něco odvézt ze Španělska, doporučuji investovat do kvalitního španělského oleje.
Španělská šunka
Jako vegetariáni jsme si španělskou šunku samozřejmě nedali, ale pokud maso jíte, určitě byste na ní neměli při návštěvě Španělska zapomenout.
Ve městech najdete prodejny se šunkami zavěšenými ze stropu, a často je najdete i v restauracích a barech, podávají se jako předkrm. Největší bizár mi přijdou kavárny, které jsou zároveň prodejnami šunky. Až tak ji milují. 😁
- Jamón ibérico je vyroben z černých iberijských prasat a sušení trvá až 48 měsíců. Španělstí maestros cortadores se specializují na řezání šunky.
- Jamón serrano pochází z bílých prasat a je cenově dostupnější.
Španělské sýry
Lukáš je velký milovník sýrů, a proto nikdy nezapomene ochutnat nějaké nové zajímavé, které najde při návštěvě Španělska v obchodech. Španělské sýry jsou totiž stejně rozmanité jako samotná španělská krajina.
Manchego, pravděpodobně nejznámější španělský sýr, pochází z regionu La Mancha. Je vyroben z mléka manchegských ovcí a vyznačuje se svou bohatou a na mě třeba až moc intenzivní chutí a pevnou texturou. Jeho zrání trvá od 60 dní do dvou let.
Dalším významným sýrem je Cabrales, silný modrý sýr z Asturie. Tento sýr, zrající v vápencových jeskyních, má výraznou pikantní chuť a je ideální pro milovníky výraznějších sýrů. Jeho jedinečná chuť je výsledkem tradičních metod výroby a specifického mikroklimatu jeskyní, kde sýr zraje.
V Katalánsku najdeme sýr Garrotxa, polotvrdý kozí sýr s jemnou, oříškovou chutí, který je skvělým příkladem katalánského umu v sýrařství. Jeho šedivá, sametová kůrka skrývá jemnou, ale výraznou chuť, která je oblíbená mezi gurmány.
Pro ty, kteří hledají něco opravdu unikátního, je tu Queso de la Serena, měkký sýr z Extremadury, vyrobený z ovčího mléka a sýřený pomocí rostlinného enzymu z bodláku. Má krémovou texturu a mírně hořkou chuť.
Španělské klobásy
Španělské klobásky jsou také neodmyslitelnou součástí španělského kulinářského umění a nabízejí neuvěřitelnou rozmanitost chutí a textur, které odrážejí bohatství a rozmanitost španělské gastronomie.
Chorizo
Jednou z nejznámějších je Chorizo, tradiční sušený salám z věpřového masa, který je známý svou výraznou chutí a může být poměrně ostrý. Jeho charakteristická červená barva a pikantní chuť jsou dány přidáním papriky.
Salchichón
Další populární španělskou klobásou je salchichón, uzená klobása, která je v mnoha ohledech podobná chorizu, ale liší se tím, že neobsahuje papriku, což jí dodává jemnější chuť. Tato klobása je oblíbená pro svou všestrannost a je skvělá jak do sendviče, tak i jako součást tapas. Alespoň to tvrdí Španělé.
Sobrasada
A konečně, Sobrasada, pocházející z Baleárských ostrovů, je měkká, roztíratelná klobása vyrobená z vepřového masa, slaniny a papriky. Její krémová textura a bohatá chuť ji činí ideální pro mazání na chléb nebo jako součást sofistikovanějších pokrmů.
Morcilla
Morcilla, španělská verze krvavé klobásy, bývá ochucená rýží, cibulí nebo piniovými oříšky.
Španělské víno
Španělsko, země s jednou z nejstarších vinařských tradic na světě, je rájem pro milovníky vína. S rozmanitostí krajiny od zelených údolí Galicie po slunné pláně Andalusie, každý region přispívá svým jedinečným stylem a charakterem do bohaté palety španělských vín.
Mezi nejpopulárnější odrůdy patří Tempranillo, královna španělských červených vín, která je základem slavných vín z Rioja a Ribera del Duero. Tato odrůda je známá svou tmavou barvou a komplexními chutěmi s tóny červeného ovoce a koření.
Další významnou odrůdou je Airén, hojně pěstovaná ve středním Španělsku, zejména v Castilla-La Mancha, a je základem mnoha vynikajících španělských bílých vín.
Pro milovníky bublinek je tu Cava, šumivé víno produkované převážně v Katalánsku, které se může měřit s nejlepšími šampaňskými.
Nezapomeňme na Sherry, víno z Andalusie, vyráběné z bílých hroznů pěstovaných ve španělské Andalusii na území vymezeném trojúhelníkem mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.
Španělské pomeranče
Kdo by odolal čerstvě vymačkané šťávě z pomerančů? Ve Španělsku je dostupná úplně všude a na nápojovém lístku ji najdete pod názvem „zumo de naranja naturale“.
A v obchodech najdete i lis na pomeranče, který vám umožňuje vymačkat si vlastní džus do lahve. Stejně to funguje i v Portugalsku. 😁 My se jí vždy zvládneme za ten měsíc a půl přepít.
Typická španělská jídla: Co si dát v restauraci
A teď už konečně jsme u části, kde si řekneme, co byste měli ochutnat za typická španělská jídla v restauracích ve Španělsku.
Paella – národní španělské jídlo
Paella je asi nejznámější španělské jídlo, které dostalo svůj název podle pánve, na které se připravuje. Připravuje se z rýže a různých ingrediencí, jako je zelenina, kuře nebo mořské plody. Důležitým kořením je šafrán, který paelle dodává i charakteristickou žlutou barvu.
Arroz negro
Varianta paelly, kde se rýže vaří s chobotnicí nebo sépií a jejich inkoustem, což jí dodává charakteristickou černou barvu a výraznou mořskou chuť.
Fideuá
Tradiční španělské jídlo podobné paelle, ale místo rýže se používají nudle. Často obsahuje mořské plody a je to typické jídlo pro region Valencie.
Tortilla de patata
Jedná se o španělskou omeletu připravenou z brambor, vajec, cibule a olivového oleje. Někdy je přidáváno také chorizo.
Není na tom nic speciální, je to velmi základní tradiční španělské jídlo, které najdete i na španělských benzínkách ve studené podobě. Je to jedno z typických španělských jídel, které je bezmasé.
Tapas
Tapas jsou jedním z nejcharakterističtějších prvků španělské gastronomie a kultury. Slovo „tapa“ v španělštině znamená „poklička“ nebo „kryt“, a podle jedné z teorií vznikly tapas jako malý kousek jídla, který byl položen na vrch sklenice vína nebo jiného nápoje, aby nespadl hmyz nebo prach dovnitř.
Dnes jsou tapas malá jídla, která mohou být velmi rozmanitá, od jednoduchých oliv, kousků sýra nebo šunky, přes sofistikovanější přípravy jako krevety v česnekovém oleji (gambas al ajillo), pikantní brambory (patatas bravas), masové kuličky (albondigas) až po složitější pokrmy jako malé porce paelly.
Tapas se podávají v barech a restauracích po celém Španělsku a často se konzumují jako předkrm, svačinka nebo dokonce jako hlavní jídlo.
Tapas nejsou jen o jídle; mají důležitý společenský aspekt. Sdílení tapas s přáteli nebo rodinou u sklenici vína nebo piva je základním kamenem španělského společenského života.
Pro Lukáše jsou tapas tak trochu sprosté slovo, protože za hodně peněz dostanete jednohubku. 😁 Takže my na ně moc nechodíme.
Pintxos
Pintxos (někdy psáno jako „pinchos“) jsou vlastně takové jednohubky, které jsou velmi populární zejména v Baskicku a Navarře na severu Španělska, ačkoliv je dnes najdete po celé zemi.
Slovo „pintxo“ pochází z baskického slova „pinchar“, což znamená „propíchnout“, což odkazuje na typický způsob, jakým jsou tyto občerstvení často prezentovány – jako české jednohubky, kdy na kousku pečiva máte zeleninu, sýr, šunku či další ingredience a je to propíchnuté špejlí.
Hlavní rozdíl mezi pintxos a tapas je v jejich prezentaci a často i v složitosti. Zatímco tapas může být jakékoliv malé jídlo podávané v malé misce nebo na talířku, pintxos jsou obvykle více zaměřeny na kombinaci chutí a textur v jednom malém, ale pečlivě připraveném kousku. Pintxos jsou často vizuálně atraktivní a mohou být považovány za formu kulinářského umění.
Dalším rozdílem je způsob konzumace. Zatímco tapas jsou často sdíleny mezi členy stolu, pintxos jsou obvykle určeny pro individuální konzumaci. V mnoha barech, kde se podávají pintxos, si hosté vybírají z různých možností vystavených na pultu, a na konci jsou účtovány podle počtu špejlí, které mají na talíři. Často se také určuje cena podle délky špejle.
Patatas bravas
Jde o fritované bramborové kostky podávané s červenou pikantní rajčatovou omáčkou a bílou česnekovou alioli.
Kroketky – Croquetas
Malé kroketky, které mohou obsahovat například sýr, kuře, rybu nebo šunku.
Empanadas
Fritované taštičky plněné masem, sýrem nebo zeleninou.
Gambas al ajillo
Restované krevety v oleji s česnekem, obvykle podávané v malé misce.
Polévky Gazpacho a Salmorejo
Gazpacho je studená zeleninová polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku a olivového oleje. Salmorejo se připravuje podobně, ale s přidáním rozmixované bagetky, což způsobuje její hustší konzistenci.
Calamares a la Romana
Kroužky chobotnice obalené v těstíčku a smažené, často podávané s citronem nebo aioli. Je to oblíbené španělské jídlo v barech podávané jako tapas.
Fabada Asturiana
Velmi sytý pokrm z bílých fazolí, choriza, morcilly (krvavé klobásy) a šunky, je typický pro region Asturie.
Pimientos de Padrón
Malé zelené papričky, lehce osmažené v olivovém oleji a posypané hrubou solí, některé jsou pikantní a některé ne, což přidává na zábavě při jejich konzumaci.
Typické španělské dezerty
Jak už jsme říkali, jako vegetariáni si horko těžko v tradičních španělských restauracích vybíráme, ale co se týče španělských dezertů, tady jsme jako doma.
Churros con Chocolate
Jedním z nejznámějších španělských dezertů jsou churros, což je smažený dezert, který se často podávají s horkou čokoládou na máčení. Jsou křupavé zvenku a měkoučké uvnitř. Je to skvělá prasárnička, která je rozšířená i v celé Latinské Americe, kde jsme na tento španělský dezert narazili poprvé i my.
Crema Catalana
Podobný francouzskému crème brûlée, crema catalana je krémový dezert s vrstvou karamelizovaného cukru na vrchu. Tento dezert pochází z Katalánska a je často ochucen skořicí nebo citronovou kůrou.
Turrón
Turrón je tradiční španělská vánoční pochoutka, která se vyrábí z mandlí, medu a vaječných bílků. Existují různé druhy turrónu, od měkkých a mastných po tvrdé a křupavé, a je to nezbytná součást španělských Vánoc.
Flan
Flan, španělská verze karamelového pudinku, je dalším oblíbeným španělským dezertem. Je to jednoduchý, ale elegantní dezert s výraznou vanilkovou chutí a hladkou texturou a je pokrytý vrstvou sladkého karamelu.
Polvorones a Mantecados
Tyto tradiční španělské vánoční sušenky jsou oblíbené po celé zemi. Polvorones jsou měkké, drobivé sušenky, zatímco mantecados jsou trochu mastnější. Oba jsou vyrobeny s velkým množstvím sádla a obvykle jsou ochuceny skořicí, mandlemi nebo citronovou kůrou. Na tohle si tedy vegetariáni dejte pozor. Nejsou vegetariánské. Alespoň ty tradiční ne.
Natillas
Natillas je španělský krémový dezert – podobný vanilkovému pudinku.
Arroz con Leche
Arroz con leche, španělská verze rýžového pudinku, je další klasický španělský dezert. Je to směs vařené rýže, mléka, cukru, vanilky a skořice, což z něj dělá velmi populární dezert během zimních měsíců.
Španělské nápoje – co se pije ve Španělsku
Co se pije ve Španělsku? Asi každého napadne oblíbená sangria, ale tradiční španělské nápoje jsou mnohem rozmanitější.
Káva
Ve Španělsku mají stejně jako v Itálii rádi silnou kávu. Nejčastěji se pije café con leche (káva s mlékem), cortado (espresso s trochou mléka, podobné macchiatu) nebo café bombón (espresso s kondenzovaným mlékem).
Na druhou stranu, „hipsterské kavárny“ nabízející flat white, filtrovanou kávu a podobné, nejsou tak běžné jako u vás a občas je velmi složité najít kavárnu, která by se nám líbila. 😁
Sangria
Nejznámějším a možná i nejpopulárnějším španělským nápojem je bezpochyby sangria, která je symbolem španělského léta.
Tento osvěžující nápoj je směsí červeného vína, ovoce (jako jsou pomeranče, citrony a jiné sezónní plody), trochy sladidla a někdy i trochy brandy nebo šumivého vína. Osobně mi sangria nikdy moc nechutnala, ale je to o preferecni.
Cava: Španělská variace na šampaňské
Pro milovníky bublinek je tu cava, španělské šumivé víno, které se vyrábí převážně v Katalánsku. Stejně jako šampaňské, i cava se pije hlavně při speciálních příležitostech a oslavách.
Horchata
Horchata de chufa, pocházející z Valencie, je sladký, nealkoholický nápoj vyrobený z „chufa“ (mandlí). Je to osvěžující nápoj, obvykle podávaný studený, a je velmi populární během horkých letních měsíců. Horchata je populární i v Mexiku.
Sherry z Andalusie
Sherry, nebo také Jerez, je pečené víno z jižního Španělska, z oblasti kolem města Jerez de la Frontera v Andalusii. Toto víno se vyrábí v několika stylech od velmi suchých až po sladce likérové varianty a je neodmyslitelnou součástí španělské vinařské tradice. Pokud se chystáte do Andalusie, určitě si bookněte prohlídku na GetYourGuide.
Kalimotxo
Kalimotxo je neobvyklý nápoj, který kombinuje dvě zdánlivě neslučitelné ingredience – červené víno a colu. Tento nápoj je – ne příliš překvapivě – populární mezi mladými lidmi. Údajně je velmi osvěžující, my jsme se ho ale neodvážili ochutnat. 😁
Anís
Anís del Mono, sladký likér s příchutí anýzu, je populární v celém Španělsku, zejména během zimních měsíců. Tento likér se pije samotný nebo se používá jako přísada do kávy nebo dezertů.
Jak se liší regionální španělské kuchyně
Španělsko je poměrně rozlehlé a kulturně i geograficky rozmanité a není proto žádným překvapením, že i to se odráží v regionální gastronomii. Každý region má své jedinečné speciality a kulinářské tradice, které vychází z polohy a kultury regionu.
Severní Španělsko: Baskicko a Galicie
Baskicko je známé svou vysokou gastronomickou kulturou, včetně světoznámých restaurací a pintxos, sofistikované verze tapas. Místní speciality zahrnují ryby a mořské plody, jako je bakalao (treska) a txangurro (krab). V Galicii, známé svými zelenými krajinnými scenériemi, dominují jídla z mořských plodů, jako jsou mušle, chobotnice (pulpo a la gallega) a empanadas.
Katalánsko
Katalánská kuchyně kombinuje prvky země i moře, známé jako „mar i muntanya“, což znamená „moře a hory“. Typická jídla zahrnují pa amb tomàquet (chleba s rajčaty a olivovým olejem) a katalánské verze sušených klobás, jako je fuet a butifarra. Odsud pochází i již zmiňovaný dezert: Crema catalana.
Andalusie
Andalusie je domovem gazpacha, studené zeleninové polévky, která je ideální pro horké letní dny. Velmi populární jsou zde stejně jako vedle v jižním Portugalsku – fritované ryby, najdete je pod názvem pescaíto frito. Andalusie je také domovem sherry.
Madrid a střední Španělsko
Madrid je známý svým cocido madrileño, dušeným pokrmem z masa a cizrny. V Castilla-La Mancha najdeme manchego, světoznámý sýr vyrobený z mléka manchegských ovcí. Střední Španělsko je také domovem vynikajících červených vín, jako jsou ty z regionu Ribera del Duero.
Valencie a východní pobřeží
Valencie je domovem paelly, národního španělského jídla. Tradiční paella valenciana kombinuje rýži s králíkem, kuřetem a zeleninou. Pobřežní oblasti nabízejí bohatý výběr mořských plodů a to se odráží i na menu tamních restaurací.
Baleárské a Kanárské ostrovy
Na Baleárských ostrovech, jako je Mallorca a Ibiza, najdeme speciality jako sobrassada, měkká klobása z vepřového masa. Kanárské ostrovy jsou známé svými papas arrugadas („zmačkané brambory“), které jsou podávané s mojo, pikantní omáčkou.
Španělské stravovací zvyklosti – proč mají restaurace otevřeno „tak divně“
Pokud jedete do Španělska poprvé, nejspíš vás překvapí, že na oběd ve dvanáct si jen tak nikam nezajdete. A na večeři si počkáte. Proč? Pojďme se podívat, jak se tradičně Španělé stravují.
Malá a rychlá snídaně – desayuno
Na rozdíl od českých snídaní si Španělé dopřávají rychlejší a menší snídani. Nejčastěji si dají pan con tomate, což je opečený chléb s rozmačkaným rajčetem, olivovým olejem a někdy doplněný sýrem nebo šunkou.
Když se v hotelu na snídani budete dívat pozorně, pravděpodobně tam najdete právě rozmačkaná rajčata, abyste si tuto typickou španělskou snídani mohli dát.
Dopolední a odpolední svačinky – almuerzo y merienda
Španělé si na svačiny dávají almuerzo (dopolední svačinka) a merienda (odpolední svačinka), které zahrnují sýry, obložené bagetky, toasty a saláty. Tyto svačinky se často objevují na jídelních lístcích pod názvy bocadillos, tostas či montaditos.
Pozdní a delší obědy
Nejdůležitějším jídlem ve Španělsku je oběd, který probíhá později (cca 14 – 16h) a trvá déle než v České republice. Španělé stejně jako jiné jižní národy totiž nikam nespěchají.
Menší večeře – comida y cena
Večeře pak bývá menší a začíná až kolem 20 – 21h. Většina restaurací otevírá pouze v době obědů a večeří, zhruba mezi 13 a 19:30 hodinou. Pokud byste chtěli jíst mimo tyto časy, můžete navštívit kavárny, pekárny nebo tapas bary, které bývají otevřené. Nebo vyrazit do nějakého fast foodu.
Jak to funguje v restaurací ve Španělsku
Když už víte, kdy se do restaurace pravděpodobně dostanete, pojďme se nyní podívat na to, jak to je s dýšky a zda musíte čekat, než vás číšník usadí.
Čeká se na usazení ve Španělsku?
Je to stejně jako v Česku, pokud najdete ceduli, že máte počkat na usazení, tak vás číšník usadí, jinak si sedněte tam, kde chcete. Ve Španělsku se často ve známých tapas barech čeká na stůl, je normální, že si Španělé koupí skleničku na stojáka a čekají tak před barem. To vysvětluje hloučky lidí se skleničkou v ruce před podniky, na které určitě narazíte.
Servírka si vás nevšímá
Pokud máte pocit, že je servírka neprofesionální, protože si vás nevšímá a neptá se vás, zda něco nechcete, není to tak. Je to zcela normální, že pokud neupoutáte sami pozornost servírky, nechají vás zkrátka vysedávat u stolu tak dlouho, jak jen budete chtít.
Platba kartou po pandemii je samozřejmostí
Hodně podniků během pandemie muselo přejít na platbu kartou nebo i přes QR, je tedy ve Španělsku jen velmi málo podniků, které vyžadují pouze hotovost.
Dávají se dýška v restauracích?
Spropitné ve Španělsku moc nefrčí, takže je úplně v pořádku nic nedávat nebo centové zaokrouhlení. My jsme zvyklí dávat 10-15 % úplně všude, ale pokud dáte jen pár centů, není to problém.
Je jídelní lístek v angličtině?
Pokud jde o angličtinu, v turistických oblastech je to samozřejmost, ale na venkově už tolik ne a dokonce ani jídelní lístek nebývá v angličtině. V dnešní době to ale není problém, stačí si stáhnout aplikaci Google Translator do telefonu a pak jen namíříte fotoaparátem na jídelní lístek a ono se vám to přeloží.
Přesto pokud jste vegetariáni jako my, tak je dobré se naučit španělsky frázi, že nejíte ani maso ani ryby ani kuře. Někteří Španělé považují vegetariánské jídlo za to, co obsahuje pouze ryby. 😁
Často kladené otázky
Dávají se dýška v restauracích?
Ano, ale stačí jen zaokrouhlit. Není nutné dávat 10 nebo 15 % jako třeba v USA.
Kdy jsou otevřené restaurace ve Španělsku?
Většina restaurací otevírá pouze v době obědů a večeří, zhruba mezi 13 a 19:30 hodinou.
Co národní španělské jídlo?
Za národní španělské jídlo lze považovat paellu, jejíž základem je rýže a většinou se podává s mořskými plody, masem nebo zeleninou.
Jaké jsou nejoblíbenější španělské tapas?
Mezi oblíbené tapas patří patatas bravas (pikantní brambory), jamón (španělská šunka), olivy, gambas al ajillo (krevety v česnekovém oleji) a různé druhy sýrů a klobás.
Existuje nějaký tradiční španělský nápoj, který bych měl/a ochutnat?
Určitě byste měli ochutnat tradiční sangrii, šumivé víno cava nebo nealkoholický nápoj horchata.
Co je to „tapas“?
Tapas jsou takové malé předkrmy, které se ve Španělsku podávají k pití. V některých podnicích i zdarma.
Jaké jsou typické ingredience španělské kuchyně?
Typické ingredience zahrnují olivový olej, česnek, šafrán, rajčata, papriky, rýže, mořské plody, různé druhy masa a širokou škálu zeleniny.
Je španělská kuchyně vhodná pro vegetariány?
Španělská kuchyně je hodně orientovaná na maso, ale najdete v ní i některé vegetariánské pokrmy, jako je gazpacho (studená zeleninová polévka) a tortilla española (španělská bramborová omeleta).
Jaký je typický španělský dezert?
Mezi typické španělské dezerty patří churros s čokoládou, flan (karamelový pudink), turrón (mandlová pochoutka) a crema catalana.