Plánování celodenního výletu zahrnuje více než jen výběr cílové destinace a balení nezbytností. Aby se vše vydařilo tak jak má, je klíčové zajistit přísun energie, o který se postará vydatné jídlo. Ať už cestujete do přírody, na pláž nebo na prohlídku města, správně zvolené svačinky mohou váš výlet zpříjemnit i usnadnit. Podle našich receptů si je zvládnete připravit snadno.
Bylinková pomazánka
Ingredience:
- 2 hrsti čerstvých bylinek
- 150 g čerstvého sýru Lučina
- 175 g zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Jednou z možností, jak zahnat hlad na celodenním výletu, je bylinková pomazánka z Lučiny a zakysané smetany. Tato pomazánka je nejen rychlá na přípravu, ale také skvěle chutná a lze ji snadno zabalit do krabičky. Navíc se perfektně doplňuje s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem.
Příprava pomazánky je velmi jednoduchá. Můžete použít bylinky podle vlastního výběru. Ať už zvolíte sušené, mražené či čerstvé bylinky, nešlápnete vedle. Se smetanovou chutí se perfektně snoubí třeba jarní cibulka, pažitka, kopr, petrželka nebo nať z česneku.
Všechny bylinky nasekejte najemno a smíchejte s lučinou a zakysanou smetanou. Tím získáte krémovou konzistenci s bohatou bylinkovou chutí. Pomazánku dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou, což jí dodá svěžest a jemnou kyselost.
Tuto bylinkovou pomazánku namažte na vaše oblíbené pečivo. Pokud upřednostňujete zdravější pokrmy, podávejte ji jen tak s nakrájenou mrkví, salátovou okurkou, celerem či ředkvičkou. Díky své variabilitě a praktickému balení je bylinková pomazánka z lučiny a zakysané smetany skvělou volbou pro každého výletníka.
Zdroj: https://www.kupi.cz/recepty/recept/3863-bylinkova-pomazanka
Vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 4x vejce
- 70 g majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- ½ střední cibule
- sůl
- pepř
Další volbou může být vajíčková pomazánka, která je nejen chutná, ale také snadná na přípravu a skvěle se hodí do krabiček na cestu, kdy potřebujete doplnit bílkoviny. Tato pomazánka je oblíbená nejen během Velikonoc, ale i jako rychlá a výživná svačina po celý rok.
Nejprve uvařte čtyři vejce natvrdo, což zabere přibližně 8-10 minut. Po uvaření vejce zchladíte studenou vodou, oloupete a nakrájíte nadrobno. V míse prošleháte tři lžíce majonézy s jednou lžičkou hořčice a přidáte najemno nakrájenou malou cibuli.
Do této směsi vmícháte nakrájená vejce, osolíte, opepříte dle chuti a důkladně vše promícháte. Takto připravenou pomazánku uložte do lednice, aby se chutě propojily a pomazánka se vychladila. Díky svým výživovým hodnotám a praktičnosti jsou pomazánky ideální volbou pro situace a výlety, kdy potřebujete rychlé a syté jídlo.
Tortilla se špenátem a lososem
Ingredience:
- 2x tortilla
- 250 g čerstvého smetanového sýru
- 250 g uzeného lososa
- 1 hrst baby špenátu
- 1 hrst čerstvého kopru
- ½ citronu
- sůl
- pepř
Jestliže nepatříte k milovníkům pomazánek a nevadí vám ryby, vyzkoušejte tortillu se sýrem, bylinkami a uzeným lososem. Ta se bude hodit také jako chutný a vyvážený oběd. Zaujme vás svou lahodností, ale také snadností na přípravu.
Nejprve si připravte čerstvý sýr. V misce jej smíchejte s nasekaným koprem a dochuťte několika kapkami citronové šťávy. Přidejte sůl s pepřem dle chuti a směs dobře promíchejte. Takto připravenou směs natřete na tortillu po celé ploše. Do středu tortilly položte plátky uzeného lososa a navrch přidejte čerstvý salát.
Jakmile máte všechny ingredience připravené, tortillu zatočte do rolky. Rolku pak odložte na 30 minut do lednice, aby se chutě propojily a tortilla se trochu zpevnila. Po odležení ji s sebou můžete zabalit na výlet takto v celku nebo ji ostrým nožem nakrájet na zhruba 2 cm široké kousky, které budou na cestování mnohem praktičtější.
Slané muffiny
Ingredience:
- 180 g uzeného masa
- 4x vejce
- 225 ml mléka
- 6x rohlík
- 100 g másla
- 125 g listového špenátu
- 200 g slaniny
- hrst petrželky
- sůl
- pepř černý mletý
- muškátový oříšek
Jistě znáte sladké muffiny, ale zkoušeli jste je již připravit na slaný způsob? Buďte si jistí, že stejně jako ty klasické, potěší vaše chuťové buňky i tato varianta. Jejich výhoda spočívá v tom, že do nich můžete nakombinovat jakékoliv ingredience, které máte rádi nebo jsou zrovna po ruce.
Příprava začíná tím, že nakrájíte rohlíky na malé kostky a sušíte je na plechu v troubě při 150 °C asi 20 minut. Mezitím si připravte špenát, který spaříte ve vroucí osolené vodě. Ten následně sceďte a zchlaďte ve studené vodě. Vymačkejte z něho přebytečnou vodu a nakrájejte ho. Rovnou si nasekejte i petržel a naporcujte uzené maso na malé kostičky.
Jako další krok si rozdělte vajíčka. Žloutky rozšlehejte v jedné míse, ve druhé ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. V kastrůlku si rozpusťte máslo a do další nádoby vložte pečivo, které zalijete mlékem.
K nádobě s nasáknutým pečivem přidejte uzené maso, petržel, spařené listy špenátu, žloutky a rozpuštěné máslo. Směs osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Poté vše promíchejte a jemně zapracujte menší část sněhu z bílků, následně přidejte zbytek sněhu a znovu jemně promíchejte.
Formičky na muffiny vyložte plátkem slaniny a naplňte je směsí tak, aby nad rovinou formy přesahoval malý kopeček. Muffiny pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut. Slané muffiny chutnají chutnají dobře v teplé i studené variantě, což z nich činí perfektní volbu na celodenní výlety.
Zdroj: Kupi